Produkty mycenter

()

Witaj Zaloguj się. Jesteś nowym klientem? Zarejestruj się.

Koszyk (0) Wartość koszyka: 0.00 zł

MENU ()Koszyk Sprawdź gazetkę

Infolinia 801 44 50 50

327 27 55 27

Koszt połączenia według taryfy operatora

Jak wybrać urządzenia do pieczywa ?

2015-03-25

Wśród urządzeń dedykowanych wyrobom piekarniczym można wyróżnić wiele rodzajów, typów oraz modeli, więc miłośnicy pieczywa nie mają powodów do narzekania. Wybór odpowiedniego urządzenia powinien rozpocząć się od określenia, czy użytkownik woli przypieczone tosty przygotowywane na wzór amerykański czy może domowy, świeży chleb. Aby dokonać świadomego i udanego wyboru, warto zwrócić uwagę na istotne parametry i zapoznać się z rodzajami urządzeń. Zagwarantuje to pełną satysfakcję z przygotowywanych posiłków.

 

Tostery

 

Powszechnie wiadomo, że toster to urządzenie, które służy do dwustronnego opiekania kromek pieczywa. W przypadku standardowych modeli, podstawowymi elementami wyposażenia są w znajdujące się wewnątrz grzałki, które odpowiadają za równomierne opiekanie wkładanych od góry kromek. Najbardziej rozpowszechnione są produkty z dwoma otworami. Niemniej jednak, można spotkać się również z urządzeniami zaopatrzonymi w pojedynczą szczelinę, mieszczącą jednorazowo większą dozę pieczywa - większą bagietkę czy dwie kromki obok siebie. Interesującym i funkcjonalnym rozwiązaniem jest dołączany ruszt, który jest mocowany tuż nad szczelinami. Można go wykorzystać do podgrzania bułek, kanapek czy też innych produktów. Wśród wszystkich typów można także wyróżnić tostery poziome, w przypadku których pieczywo kładzione jest na ruszcie, zlokalizowanym między grzałkami. Jest to rozwiązanie, dzięki któremu na podgrzewanej kromce można bez problemu zapiec inne produkty, takie jak wędlina, ser czy warzywa. 

 

Inne funkcjonalności tosterów:

 

1. Tacka na okruchy -  opcja, która pozwala uniknąć przypaleń i zachować czystość tostera. Występuje zazwyczaj jako wyjmowana szuflada.

2. Regulacja mocy – funkcjonalność pozwalająca na każdorazowe dopasowanie intensywności opiekania. Dzięki niej można zadecydować czy chce się jedynie podgrzać pieczywo, czy też mocniej je przypiec. 

3. Podnoszenie kromek – funkcja tosterów, dzięki której wyjmowanie gotowych tostów jest łatwiejsze, nie ma też obaw o poparzenia.

4. Ustawianie czasu opiekania – funkcja, która zwalnia użytkownika z konieczności kontrolowania procesu opiekania, gdyż toster kończy pracę automatycznie.

5. Rozmrażanie - funkcjonalność, która umożliwia rozmrażanie oraz opiekanie przechowywanego wcześniej w zamrażalniku pieczywa. 

 

Opiekacze 

 

Opiekacze nazywane są wymiennie sandwicherami. Są to urządzenia, z pomocą których możliwe jest przygotowanie ciepłych, składających się z większej ilości składników kanapek. Jest to bez wątpienia dogodne rozwiązanie, gdyż możliwości wyboru odpowiedniego farszu są właściwie nieograniczone. Opiekacze są złożone z dwóch pokrytych nieprzywierającą powłoką płyt, które odpowiadają za opiekanie pieczywa. Standardowo możliwe jest przygotowanie dwóch większych kanapek lub czterech mniejszych (zazwyczaj trójkątnych) cząstek. Opcjonalną funkcjonalnością jest możliwość wymiany płytek oraz przystosowania urządzenia do przyrządzenia gofrów, naleśników, ciastek czy grillowanych produktów. Ważne jest, aby użytkownik zwracał uwagę na funkcję regulacji temperatury, która może być pomocna w przypadku chęci uzyskania różnych stopni przypieczenia. Bezpieczeństwo zapewniają natomiast lampki kontrolne oraz odpowiednie funkcje, przykładowo zabezpieczenie przed przegrzaniem. 

 

Urządzenia do wypieku chleba

 

Urządzenia do wypieku chleba, jak sama nazwa wskazuje to produkty, z pomocą których możliwe jest przygotowanie pachnącego, świeżego i zdrowego pieczywa w domowych warunkach. Użytkownik może uzyskać nie tylko chleb, ale także bułki, ciasto do pizzy czy innego rodzaju ciasta. Sam proces wypieku przebiega sprawnie, nie wymaga dużego nakładu czasu, a użytkownik nie musi posiadać specjalistycznych umiejętności. Urządzenia tego typu są coraz bardziej rozpowszechnione, zagościły też na stałe w naszych domach.  Bardziej zaawansowane technologicznie urządzenia oferują nawet kilkanaście programów automatycznych, dostosowanych przykładowo do przygotowywania tradycyjnego chleba, pieczywa razowego, bułek, bagietek, pieczywa bezglutenowego. Z pomocą niektórych modeli użytkownik może też wyrobić ciasto czy przygotować dżemy. Funkcjonalnościami, na które warto zwrócić uwagę są możliwość dostosowania stopnia przypieczenia skórki czy wybór wielkości bochenka. Pomocnym może okazać się także system automatycznego podnoszenia pokrywy czy system podnoszenia koszyka, które zapewniają komfortową obsługę urządzenia do pieczenia chleba. Niedocenianą opcją jest okienko podglądu, dzięki któremu użytkownik może kontrolować proces wypiekania. Ułatwiającym pracę jest także wskaźnik dodawania dodatków, który oznajmia użytkownikowi, że nadszedł najlepszy moment na dodanie składników. 

« powrót

Komentarze

Dodaj komentarz do artykułu

Jak wybrać urządzenia do pieczywa ?

Ilość komentarzy: 0

Twoja ocena
Twoje imię
Twój komentarz
Przepisz kod
Mycenter Facebook
logo
sign in
sign in
zapisz się
  • 10% rabatu na powitanie*
  • 5% rabatu na początku każdego miesiąca*
  • dedykowane akcje producenckie
  • powiadomienia o nowościach,
    wyprzedażach i zwrotach gotówki
  • gazetki promocyjne

* Rabat nie obejmuje usług, produktów z aktualnej gazetki, nie łączy się z innymi promocjami i dotyczy tylko sprzedaży wysyłkowej towarów zakupionych przez osoby fizyczne.

zamknij [x] Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce prywatności.