Produkty mycenter

()

Witaj Zaloguj się. Jesteś nowym klientem? Zarejestruj się.

Koszyk (0) Wartość koszyka: 0.00 zł

MENU ()Koszyk Sprawdź gazetkę

Infolinia 801 44 50 50

327 27 55 27

Koszt połączenia według taryfy operatora

Jak utrzymać płytę grzewczą w czystości?

2015-03-11

Odpowiednio traktowana i właściwie czyszczona płyta grzewcza może być jedną z wizytówek przestrzeni kuchennej. Jest to pomieszczenie, w którym powinny panować  nienaganne warunki i higiena. Warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami, które mogą być pomocne w codziennym czyszczeniu płyty grzewczej, będącej narażoną na wiele czynników zewnętrznych oraz mającą kontakt z niezliczoną ilością składników spożywczych. Postępowanie zgodne z zaleceniami może być pomocne w uzyskaniu odpowiednich warunków w kuchni, czyli w miejscu, gdzie kontakt z żywnością i spożywanie posiłków to codzienność. 

 

Pożądane rezultaty mogą być uzyskane dzięki codziennemu, regularnemu czyszczeniu płyty grzewczej, najlepiej po każdym przygotowywaniu posiłku. Nie jest możliwe, aby użytkownik całkowicie uniknął przedostawania się składników na powierzchnię płyty. Warto jednak pamiętać, że natychmiastowe czyszczenie powstałych zabrudzeń pozwoli uniknąć powstawania opornych i trwałych plam, odpornych na wszelkiego rodzaju detergenty. 

 

Płyta gazowa

 

Płyta gazowa to niewątpliwie urządzenie, którego czyszczenie może przysporzyć kłopotów, gdyż odznacza się niejednorodną budową. Skutkuje to tym, że dostęp do wszelkich zakamarków jest utrudniony. Czyszczenie płyty należy rozpocząć zaraz po wystygnięciu powierzchni, a niezaschnięte dotąd resztki jedzenia warto zasypać solą, gdyż wykipiałe dania mogą ulec przypaleniu. Po krótkim czasie zabrudzenia muszą być usunięte za pomocą wilgotnej szmatki, która powinna być nasączona delikatnym detergentem. Odpowiednim postępowaniem jest także użycie dedykowanego środka do czyszczenia kuchenek. Warto dbać o regularność i raz na jakiś czas dokonywać przeglądów oraz czyścić wszelkie zakamarki płyty. W tym przypadku konieczne jest, aby użytkownik odciął dopływ gazu oraz zdjął elementy, takie jak ruszty i palniki. Po takim przygotowaniu urządzenia, można bez obaw zanurzyć części w wodzie lub w wodzie z octem, który jest pomocny w walce z uporczywymi zabrudzeniami. Warto także zwracać uwagę na możliwość mycia elementów w zmywarce, która w dużym stopniu ułatwia pracę. Biorąc pod uwagę otwory w palnikach,  dopuszczalnym sposobem mycia jest zastosowanie specjalnego drucika, nylonowego wacika lub szczotki. Nie należy zapominać także, aby dokładnie osuszać ruszty, co ma wpływ na przeciwdziałanie korozji.

 

Płyta ceramiczna

 

W odróżnieniu od płyty gazowej, płyta ceramiczna odznacza się bardziej jednorodną, gładką powierzchnią. Stosowanie się do kilku istotnych zasad może wpływać na łatwość czyszczenia urządzenia. Najważniejsza zasada mówi, aby nie używać uniwersalnych środków chemicznych do czyszczenia, gdyż powodują one powstawanie trwałych smug i zabrudzeń. A to bez wątpienia nie ma pozytywnego odzwierciedlenia w wyglądzie płyty.  W przypadku płyt ceramicznych podstawą jest wybór środków przeznaczonych do czyszczenia płyt ceramicznych oraz regularne czyszczenie oparte na przecieraniu powierzchni delikatną, zwilżoną ściereczką. Takie postępowanie zagwarantuje, że na powierzchni nie powstaną zarysowania. Równie ważne jest, aby usuwać resztki jedzenia natychmiastowo, żeby nie odczuwać przykrych skutków przypalenia. W przypadku płyty ceramicznej, właściwe pozbycie się zabrudzeń jest możliwe dopiero po całkowitym wystygnięciu powierzchni, gdyż po wyłączeniu urządzenia jest ono jeszcze chwilowo gorące. Nieocenioną pomocą jest specjalna łopatka, która sprawdza się w przypadku zaschniętych zabrudzeń. Tego typu akcesoria są często dołączane do zakupionego sprzętu, podobnie jak różnego rodzaju skrobaki.  

 

Płyta indukcyjna

 

Płyta indukcyjna, podobnie jak płyta ceramiczna odznacza się gładką powierzchnią, przez co utrzymanie w czystości nie jest trudne. Płaska powierzchnia płyty oraz brak zakamarków i trudno dostępnych miejsc skutkuje tym, że zabrudzenia nie zalegają. W odróżnieniu od urządzenia ceramicznego, powierzchnia płyty indukcyjnej jest całkowicie chłodna, co jest udogodnieniem podczas wykipienia dań – składniki nie przypalają się. Dla zachowania odpowiedniej higieny powierzchnia powinna być przecierana regularnie, po każdym użyciu. Wadą rozwiązania jest fakt, że płyta jest narażona na wszelkiego rodzaju zarysowania, matowienie czy pęknięcia. Trzeba pamiętać, aby używać środków dedykowanych  czyszczeniu tego rodzaju powierzchni, a także omijać żrące środki czy druciaki. Właściwe środki czystości chronią powierzchnię płyty, gdyż zostawiają delikatną warstwę. Detergenty zapewniają także antystatyczność, co ma wpływ na to, że kurz nie osiada. Biorąc pod uwagę akcesoria, nieocenioną pomocą są specjalne skrobaki, zapobiegające rysowaniu się delikatnej powierzchni płyty. Aby uniknąć nieestetycznych śladów, warto zainwestować w ściereczki z mikrofazy, dzięki którym powstawanie smug i zacieków nie ma miejsca. 

« powrót

Komentarze

Dodaj komentarz do artykułu

Jak utrzymać płytę grzewczą w czystości?

Ilość komentarzy: 0

Twoja ocena
Twoje imię
Twój komentarz
Przepisz kod
Mycenter Facebook
logo
sign in
sign in
zapisz się
  • 10% rabatu na powitanie*
  • 5% rabatu na początku każdego miesiąca*
  • dedykowane akcje producenckie
  • powiadomienia o nowościach,
    wyprzedażach i zwrotach gotówki
  • gazetki promocyjne

* Rabat nie obejmuje usług, produktów z aktualnej gazetki, nie łączy się z innymi promocjami i dotyczy tylko sprzedaży wysyłkowej towarów zakupionych przez osoby fizyczne.

zamknij [x] Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce prywatności.