Produkty mycenter

()

Witaj Zaloguj się. Jesteś nowym klientem? Zarejestruj się.

Koszyk (0) Wartość koszyka: 0.00 zł

MENU ()Koszyk Sprawdź gazetkę

Infolinia 801 44 50 50

327 27 55 27

Koszt połączenia według taryfy operatora

Jak płacić mniej za gaz zużywany w kuchni?

2015-06-26

Większość gospodarstw domowych w Polsce korzysta z kuchenek gazowych. Jednakże w znakomitej większości z nich gaz wykorzystywany jest nieefektywnie, a co za tym idzie rachunki za gaz są większe niż mogłyby być. W jaki sposób można jest nieco zmniejszyć? 

Zgodnie z danymi PGNiG przeciętny Kowalski zużywa – w porównaniu z innymi mieszkańcami krajów europejskich – dużo więcej gazu, co bezpośrednio przekłada się na miesięczne koszty płacone według zużycia. W zestawieniu z polskimi zarobkami zaczyna stanowić w skali roku konkretne kwoty. Polska rodzina zużywa średnio 300 metrów sześciennych gazu rocznie w samej tylko kuchni. Jeśli do tego dołoży się podgrzewanie wody za pomocą pieca gazowego, to zużycie to może wzrosnąć nawet czterokrotnie. Jeżeli gaz jest używany również do ogrzewania mieszkania, wówczas zużycie gazu może wzrosnąć nawet do 8 000 metrów sześciennych rocznie. Wówczas przy stosowaniu podanych poniżej wskazówek uda się Wam zaoszczędzić nawet konkretniejsze kwoty. 

 

Co trzeba zrobić?

Przede wszystkim należy pozbyć się złych nawyków, które oprócz gazu stosowane są również w przypadku wody oraz prądu. Jeżeli wykształcicie w sobie pewne dobre przyzwyczajenia, to w stosunku rocznym Wasze portfele na pewno odczują różnicę.
 

Dysze i umiejscowienie kuchenki

Kupując nową kuchenkę należy zwrócić uwagę na założone oraz dołączone do kuchenki dodatkowe dysze. Są ich dwa rodzaje – do gazu sieciowego oraz do gazu butlowego. Różnią się one wielkością otworu, a co za tym idzie, stopniem sprężania wylatującego gazu. Jeżeli zamontowane są nieodpowiednie dysze zużycie gazu może wzrosnąć nawet dwukrotnie. Ustawiając kuchenkę należy też pamiętać aby nie umiejscawiać jej na linii okno-drzwi, gdyż może to spowodować nieoczekiwane wygaszanie płomienia oraz jego rozdmuchiwanie w trakcie pracy, co przekłada się na mniejszą efektywność grzewczą.
 

Rodzaj garnków ma znaczenie

Najszybciej potrawa ugotuje się w garnku z wielowarstwowym dnem. Utrzymują one też dłużej ciepło.
 

Zmniejsz płomień po zagotowaniu wody

Przy podgrzewaniu wody do temperatury wrzenia zalecamy zastosowanie jak największego płomienia, co znacznie przyspieszy jej zagotowanie. Podobnie rzecz tyczy się potraw. Podgrzejcie potrawę, a gdy osiągnie już pożądaną temperaturę, wówczas zmniejszcie płomień na jak najmniejszy. Pozwoli to utrzymać pożądaną temperaturę wewnątrz naczynia znajdującego się na palniku i znacząco zmniejszy zużycie gazu.
 

Wielkość palnika a wielkość garnka

W przypadku gotowania w nasze życie wdały się różne kuchenne gusła, które są powielane od wieków. I tak wiele osób myśli, iż zgodnie z zasadą, że „duży może więcej”, po postawieniu małego garnka na największym palniku potrawa podgrzeje się szybciej. Nic bardziej mylnego. W gotowaniu chodzi o to, aby płomień równomiernie podgrzewał dno naczynia. Tymczasem w podanym powyżej przykładzie większość płomienia obejmuje przestrzeń poza dnem, dodatkowo oferując nieprzyjemny zapach topionych rączek garnka, a większość gazu jest marnotrawiona. Warto trzymać się prawidłowości, że mniejsze garnki trafiają na mniejsze palniki i analogicznie dla większych garnków przeznaczone są większe palniki. Optymalnym rozwiązaniem jest gdy średnica płomienia obejmuje obwód garnka.
 

Stosuj odpowiednią ilość wody

Najczęściej popełniany w polskich domach błąd. Czy robiąc dwie kawy potrzebujesz do ich zalania całego czajnika wody? Czy do zagotowania woreczka ryżu potrzebny jest 5-litrowy garnek pełen wody? Oczywiście, że nie. Stosuj zasadę – tyle ile potrzeba plus 10-20% (tyle mniej więcej wody wyparuje podczas gotowania). W ten sposób woda zagotuje się szybciej, a zużycie gazu również będzie mniejsze.
 

Stosowanie przykrywek jest dobrym nawykiem?

Jak najbardziej. Użycie pokrywki już od początku procesu gotowania pozwoli na osiągnięcie pożądanej temperatury nawet o kilka minut szybciej niż w przypadku nieużywania przykrywki.  Jeśli gotujesz niewiele nie odczujesz różnicy. Jednak osoby gotujące codziennie mogą w ten sposób po pierwsze – zaoszczędzić parę godzin, a po drugie – zmniejszyć zużycie gazu nawet o 30%.
 

Wyłącz czajnik po zagotowaniu wody

Gdy tylko usłyszysz gwizdek czajnika wyłącz go w miarę szybko. Zaoszczędzi to stosunkowo dużo gazu w ciągu roku oraz zapobiegnie parowaniu gotowanej wody. Pamiętaj – gotując wodę używaj czajnika z gwizdkiem, a jeśli już go masz to nie zapomnij go założyć.
 

Solić wodę przed czy po zagotowaniu?

Solenie wody jest jedną z najczęstszych czynności wykonywanych podczas gotowania, czy jesteś amatorem gotowania czy profesjonalnym kucharzem. Pamiętaj jednak, że woda osolona przed jej zagotowaniem będzie się wolniej ogrzewała, co de facto przełoży się na jej późniejsze wrzenie oraz większe zużycie gazu. Wniosek? Solimy wodę po jej zagotowaniu.
 

Gotowanie na parze jest lepsze

Tak, jest lepsze, gdyż gotowane potrawy mają lepszy, bardziej wyrazisty smak, nie są z nich wypłukiwane wartości odżywcze, witaminy czy sole mineralne. Ponadto potrawy są przygotowane do spożywania szybciej niż w przypadku standardowego gotowania. Ten typ gotowania możesz zastosować używając specjalnie do tego przeznaczonych parowarów. Możesz też zastosować specjalną wkładkę do zwykłych garnków, aby osiągnąć podobny efekt.
 

Zmniejsz ilość garnków

Gotujesz wiele potraw? Postaraj się użyć tych samych garnków do zagotowania na przykład ryżu i kalafiora. Użycie tych samych garnków jest zwłaszcza polecane, gdy chcemy aby gotowana potrawa przesiąkła jakimś składnikiem przyrządzanym wcześniej. W przypadku opisanego wcześniej ryżu, pozostała po jego ugotowaniu woda sprawi, że kalafior czy pokrewny mu brokuł ugotują się szybciej. Ponadto wcześniej ogrzane na kuchence naczynie, nawet jeśli wleje się do niego nową wodę, spowoduje jej szybsze nagrzanie – więc znów zużyjesz mniej gazu.
 

Czysty palnik = wydajniejsza praca

Postaw na czystość swojej kuchenki. Prawidłowo funkcjonujący palnik pracuje równomiernie, a płomień się z niego wydobywający na kolor w większości niebieski. Tymczasem zabrudzone wyloty palnika powodują nierównomierne wydobycie płomienia, „prychanie” oraz płomień w kolorze zbliżonym do żółtego. Świadczy to o nieprawidłowym spalaniu gazu oraz niepełnym podgrzewaniu dna garnka. Oczyść dziurki palnika i ciesz się w pełni działającym palnikiem prawidłowo podgrzewającym garnki.
 

Zabrudzony czajnik to dłuższe gotowanie

W wielu polskich miastach istnieje problem zakamienionej wody. Problem można rozwiązać poprzez zastosowanie specjalnych dzbanków z filtrem odkamieniającym, niwelujące problem kamienia w wodzie praktycznie do zera. Jeśli jednak takowego nie posiadacie osad zbierający się wewnątrz czajnika znacznie ogranicza emisję ciepła, powodując wolniejsze zagotowywanie się wody. Regularne czyszczenie za pomocą odkamieniacza, kwasku cytrynowego czy octu dodanego do czajnika podczas gotowania zapewni sprzętowi wewnętrzną czystość. 
 
Jeśli więc zastosujecie się do powyższych porad już po pierwszym roku powinniście odczuć znaczace obniżenie rachunków płaconych za gaz.

 

« powrót

Komentarze

Dodaj komentarz do artykułu

Jak płacić mniej za gaz zużywany w kuchni?

Ilość komentarzy: 0

Twoja ocena
Twoje imię
Twój komentarz
Przepisz kod
Mycenter Facebook
logo
sign in
sign in
zapisz się
  • 10% rabatu na powitanie*
  • 5% rabatu na początku każdego miesiąca*
  • dedykowane akcje producenckie
  • powiadomienia o nowościach,
    wyprzedażach i zwrotach gotówki
  • gazetki promocyjne

* Rabat nie obejmuje usług, produktów z aktualnej gazetki, nie łączy się z innymi promocjami i dotyczy tylko sprzedaży wysyłkowej towarów zakupionych przez osoby fizyczne.

zamknij [x] Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce prywatności.